Leisuree

Leisuree: partner van meer dan 175 attractieparken, dierentuinen en musea

Blog

Omdat we graag schrijven over wat ons bezighoudt

Nederland en België: 1,4 miljard aan bestedingen

Door Adri van Esch op om 10:31

Liefst 1,4 miljard euro dragen attractieparken, dierentuinen en andere dagattracties bij aan de Nederlandse en Belgische economie. De leisure branche levert ruim 18.800 volledige arbeidsplaatsen op.

In Nederland zijn 23 attractieparken, in België 9. Samen ontvangen ze elk jaar bijna 18 miljoen bezoekers. De Nederlandse parken zijn goed voor 13,3 miljoen gasten, de Belgische trokken 4,6 miljoen bezoekers. In totaal brachten 46,6 miljoen mensen een bezoekje aan een attractie in de Benelux. 15,2 miljoen dagjesmensen bezochten een dierentuin, 3 miljoen een waterpark, 3,5 miljoen een science center en 7 miljoen een andere dagattractie, zoals een indoor speeltuin of een kartbaan.

Imponerende cijfers

De imponerende cijfers over de attractie-industrie zijn op een rijtje gezet door een onafhankelijk Brits onderzoeksbureau in opdracht van de Europese afdeling van IAAPA, de International Association of Amusement Parks and Attractions. Alles bij elkaar brachten de Nederlandse en Belgische dagbestemmingen in een jaar tijd 1,4 miljard euro in het laatje. Dat gigantische bedrag omvat de bestedingen ter plaatse - entree, eten en drinken, souvenirs - en indirecte bestedingen als investeringen en inkoop. Op dezelfde manier werd het aantal arbeidsplekken in de Nederlandse en Belgische attractiebranche berekend: ruim 18.800 voltijdse arbeidsplaatsen.

Volop dynamiek en innovatie in Nederland en België

In de Nederlandse attractieparken werd in 2012 - het jaar dat onderzocht is - 317 miljoen euro uitgegeven. In de Belgische pretparken liep dat bedrag op tot 114 miljoen euro. De extra aandacht die de Benelux-landen in het onderzoek kregen, vloeit voort uit de bijzondere positie die onze landen innemen. "Nederlanders en Belgen brengen heel vaak bezoeken aan attractieparken, dierenparken en andere dagattracties", legt Karen Staley, vice-president van IAAPA Europe uit. "De bezoekcijfers in Nederland en België zijn vergeleken met de rest van Europa relatief hoog. Bovendien is er in deze regio heel veel dynamiek in de branche en volop innovatie. Het zijn ook landen met veel gerenommeerde toeleveranciers voor de branche: achtbaanbouwers, decoratiebedrijven, ontwerpers en consultants. En dan zijn er nog de diverse opleidingen waar themaparken een studieonderwerp is."

Attracties leveren in Europa 19 miljard euro op

Op Europees niveau zijn de cijfers nog indrukwekkender: de in totaal ruim 2100 dagattracties in Europa trokken 460 miljoen bezoekers. De omzet bedroeg direct 9,3 miljard euro. Indirect werd er nog eens 10 miljard euro bijgedragen aan de economie. Alleen al de attractieparken in Europa hadden een omzet van 4,8 miljard euro. De Europese pretparken ontvingen in 2012 niet minder dan 149 miljoen bezoekers.

Investeringen nemen toe

Nog meer goed nieuws voor de economie: het budget voor investeringen stijgt. In 2012 werd 587 miljoen euro geïnvesteerd. Dat bedrag was bestemd voor nieuwe attracties; onderhoud en shows zijn in die optelling niet meegenomen. Het totaal aan investeringen is gemiddeld 12 procent van de omzet. In 2009 lag dat percentage nog op 9 procent. "Toen waren parken voorzichtiger met investeren vanwege de economische crisis", analyseert Karen Staley. "Nu zie je dat parken weer meer vertrouwen hebben in de toekomst en veel meer investeren. Dat moet ook wel om concurrerend te blijven."

Onze partners

wij werken samen met gevestigde bedrijven in de leisure branche

  • Gardaland
  • Phantasialand
  • Attractiepark Slagharen
  • Park Bellewaerde
  • Ouwehands Dierenpark Rhenen
  • Toverland
segment_3